תזונה

אכילה בריאה ומאוזנת של תזונה מותאמת לסיסטיק פיברוזיס (CF) היא חיונית

 

חשוב לתמוך במשטר טיפולי ה-CF שלכם עם תזונה בריאה ומאוזנת, בהתאם לעצת הרופא המטפל שלכם. תזונה זו צריכה לכלול מגוון מרכיבים - פחמימות, חלבונים ושומנים - מקורות האנרגיה העיקריים של הגוף.1,2

אנשים הלוקים ב-CF עשויים להזדקק ליותר אנרגיה (קלוריות), שומן וחלבון מאשר אנשים אחרים, כי הגוף שלהם מתקשה יותר לעכל ולספוג מרכיבים אלה מן המזון.2,3 הכמות המדויקת של אנרגיה ושומן משתנה מאדם לאדם, לכן עליכם לפנות אל הרופא המטפל שלכם, האחות או הדיאטנית לייעוץ תזונתי המותאם ל-CF ‏.3  

אם אתם מודאגים לגבי המשקל שלכם בכל עת, אנא פנו לרופא המטפל או לאחות. הם יוכלו לארגן לכם פגישה עם דיאטנית שתוכל לייעץ לכם על כל השינויים המתאימים שניתן לעשות לתזונה שלכם.

 

תזונה עשירה באנרגיה, שומן וחלבוןNutrition_HE-01

למרות שכמות האנרגיה, השומן והחלבון הדרושים משתנה מאדם לאדם, כל אדם הלוקה ב-CF צריך לאכול תזונה מאוזנת ומגוונת.

על מנת לצרוך את אנרגיה הנוספת, יש לאכול שומן וחלבון, מומלץ בדרך כלל לקיים שלוש ארוחות ביום בתוספת חטיפים בין הארוחות.2

מזונות כגון אגוזים, אבוקדו, דגים בשמן, עוגות וביסקוויטים הם מקורות טובים של שומן ואנרגיה. בעוד שניתן להוסיף גבינה, שמנת וחמאה לארוחות כדרך קלה להגדיל את השומן ותכולת האנרגיה.4

אם אתם מתקשים לצרוך מספיק אנרגיה, הרופא המטפל , אחות או דיאטנית שלכם יוכלו להמליץ על תוסף זה או אחר כדי לעזור לכם למלא את צרכי האנרגיה ואת הצרכים התזונתיים שלכם.

 


 

מזונות מוצעים

 

ארוחת בוקר

ארוחת צהריים

ארוחת ערב

חֲטִיפִים

ארוחת בוקר


    breakfast

    • ביצה (ביצה קשה, מבושלת במים, מטוגנת, מקושקשת או חביתה משתי ביצים)
    • בייגל עם גבינת שמנת
    • יוגורט עם אחוז שומן גבוה
    • מוזלי עם אגוזים וזרעים
    • דגנים או דייסה עם חלב עם אחוז שומן גבוה
    • טוסט עם חמאה או מרגרינה

    ארוחת צהריים


      lunch

      • כריך סלט ביצים (שתי ביצים גדולות בתוספת מיונז)
      • ירקות עבים או מרק עוף

      ארוחת ערב


        dinner

        • עוף וירקות
        • פילה סלמון עם סלט
        • דג עם פירה
        • קיש וסלט
        • לזניה
        • פִּיצָה
        • קארי ואורז
        • פודינג שוקולד
        • יוֹגוּרט
        • גלידה

        חֲטִיפִים


          snacks

          • קומץ בוטנים או שקדים
          • פרוסת גבינה קשה
          • קרואסון
          • פרוסת טוסט בחמאה
          • אבוקדו בינוני
          • מוזלי עם חלב בעל אחוז שומן גבוה
          • יוגורט חלב בעל אחוז שומן גבוה
          • כוס גדולה של חלב בעל אחוז שומן גבוה או מילקשייק
          • מוזלי או דגני בוקר
          • שקית של פופקורן במיקרוגל
          • גלידה
          • ביסקוויטים

          מנה עיקרית

          קינוח

          עוף צלוי בסגנון מקסיקני (מתאים ל-4 מנות)


          Main image_2

           

          רכיבים:

          • 4 טורטיות
          • 1 פלפל אדום, 1 פלפל צהוב ו-1 פלפל ירוק
          • 1 בצל סגול
          • 2 כפות מיץ לימון
          • 400 גרם חזה עוף
          • 3 כפות שמן זית
          • 2 כפיות תערובת תבלינים טקס-מקס (Tex-Mex)

          עבור ממרח אבוקדו:

          • 1 אבוקדו
          • מיץ מלימון קטן
          • 1 בצל שאלוט
          • 1.5 כפיות תבלינים לממרח אבוקדו

          הכנה:
          30 דקות

          בישול:
          15 דקות

          ערך תזונתי לכל מנה:
          510 קלוריות ו-18 גרם שומן


          1. מחלקים את האבוקדו לרבעים, להסיר את הקליפה והגלעין. מניחים את תוכן האבוקדו בבלנדר. מקלפים וומחלקים בצל השאלוט לרבעים ומוסיפים לבלנדר. סוחטים את הלימון ומוסיפים את המיץ, ואחריו את התבלינים. לטחון לכדי מחית חלקה.
          2. חותכים את העוף לרצועות ומניחים אותם בקערת מרק. מוסיפים את מיץ הלימון, שמן הזית, המלח והתבלינים. מערבבים היטב.
          3. מחממים את התנור ל-180°C.
          4. חותכים את הפלפלים לרצועות דקות ומשליכים את הזרעים. מקלפים את הבצלים לפרוסות דקות וממשיכים לטגן את הירקות במחבת על אש גבוהה במשך חמש דקות.
          5. מחממים מעט שמן במחבת גבוהה וצולים את העוף במשך 2-3 דקות בכל צד.
          6. מחממים את הטורטיות בתנור למשך 2-3 דקות בנייר אלומיניום. מניחים אותם על לוחות ומורחים בממרח האבוקדו. מוסיפים את הירקות ואת העוף ומגישים.

           

          טיפ חשוב: לקבלת גרסת גורמה, ניתן להוסיף גבינה גרוייר , מעט כוסברה, או כף של קרם פרש.

          בננות אפויות עם הקליפה ומשופדות על מקלוני וניל (מתאים ל-4 מנות)


          Dessert image_2

           

          רכיבים:

          • 4 בננות בשלות
          • 4 כפיות דבש פרחים
          • 4 כפיות חמאה מלוחה
          • 4 מקלוני וניל
          • נייר פרגמנט
          • חוט

          הכנה:

          10 דקות

          בישול:

          20 דקות

          ערך תזונתי לכל מנה:

          220 קק"ל ו-3 גרם שומן<


          1. מחממים את התנור ל-180°C.
          2. עושים חתך אנכי לאורך כל בננה עד ל-3/4 עומק בלי לנתק את העור. מפרידים בעדינות את החתך לאורכו ומכניסים את הדבש והחמאה וחותכים לחתיכות קטנות.
          3. חותכים כל מקלון וניל ל 6-8 חתיכות. מכניסים את חתיכות המקלון לאורך הבננה.
          4. עוטפים כל בננה נייר פרגמנט כדי ליצור חבילה. קושרים עם חוט ואופים במשך 20 דקות.
          5. משאירים להתקרר מעט ומגישים.

           

          טיפ חשוב: קינוח זה מוגש עם קרמל או גלידת וניל.

          רפרנס

          1. European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Available at https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Accessed June 2016.

          2. Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246 ̶ 59.

          3. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition - A guide for Children and Parents. 2013.

          מקורות מידע קשורים